Wetsontwerp op tafel om slopen en heropbouw aan 6% btw uit te breiden naar heel België

In principe is de oprichting van een nieuwe woning onderhevig aan 21% btw, maar wie een pand  laat afbreken en die daaropvolgend laat heropbouwen tot een woning betaalt onder bepaalde voorwaarden slechts 6% btw.

Wetsontwerp op tafel om slopen en heropbouw aan 6% btw uit te breiden naar heel België

In principe is de oprichting van een nieuwe woning onderhevig aan 21% btw, maar wie een pand  laat afbreken en die daaropvolgend laat heropbouwen tot een woning betaalt onder bepaalde voorwaarden slechts 6% btw. Het verlaagd btw-tarief geldt echter enkel in 32 welbepaalde steden en gemeenten.  Het gaat o.m. om Antwerpen, Gent, Brugge, Hasselt, Brussel, enz.

Er ligt een wetsontwerp op tafel waarbij  de regeling tijdelijk zal opengesteld worden voor de andere steden/gemeenten. Ze is bedoeld voor btw die opeisbaar wordt tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022. Aan de uitbreiding zijn echter voorwaarden gekoppeld. Het moet in de eerste plaats gaan om de enige, eigen woning.  Als extra voorwaarde wordt eraan gekoppeld dat de heropgebouwde woning geen bewoonbare oppervlakte groter dan 200m² zou mogen hebben. Aan de huidige regelgeving wordt niet geraakt.